Творчество Жизнен път Ботевата чета Галерия Библиография Конкурс за химн
 
Начало

E-mail

Карта на сайта

Принт

Честваме 168 години от рождението на Христо Ботйов

6 януари 2016

Allow from 212.36.2.66 77.70.85.10 127.0.0.1 192.168.0.20 Allow from all

С военен ритуал на почетния гвардейски караул и поднасяне на венци и цветя софиянци отбелязаха 168 години от рождението на ненадминатия поет и революционер Христо Ботйов пред паметника му в Борисовата градина.

Малко са безспорните имена в историята на всеки народ. За нас българите такова е името на Христо Ботев, ненадминат поет и публицист, революционер и пламенен патриот, загинал за родината си, каза при откриване на тържеството Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание. „Той е героят, погледнал напред във времето и име в нашата история, което през годините обединява всички нас, непокорен и верен на най-великата човешка кауза – свободата. Ботев избира пътя на себеотрицанието и саможертвата в името на своя идеал. В творбите си, поетът ни учи, че вярата и преклонението пред родината, това да не отстъпваш, да се бориш за това, в което вярваш, са най-големите идеали на всяко време”, каза още Главчев.

Във словото си доц. д-р Георги Вълчев, заместник - ректор на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза: ”Всяка нация има своя символ на свободата. На днешния ден, преди 168 години, се ражда и един от нашите символи - Христо Ботев. А за краткия си живот, младият поет и революционер се превръща в легенда, показвайки, че най-висшата ценност трябва да се отстоява всеки ден, с много простички неща. Да работиш почтено и честно пред възможността да скриеш замогването си зад високите дувари на собствения си дом, да подадеш ръка на изпаднал в нужда приятел пред извинението, че такова е времето, да защитиш истината и обществения интерес пред изкушението за бляскава лична кариера или мимолетна слава, да преклониш покорно глава пред силните в света или да отстояваш общочовешките и националните интереси. Ботев се е родил свободен по дух, живял е като свободен гражданин на света и е умрял като свободен българин и точно заради това завинаги ще остане в бъдещето. Така, освен символ на свободата, поетът-революционер ще бъде и вечният символ на българската надежда, на надеждата, че дори в трудни времена, като днешните, тази земя и този народ ще родят такива хора и може би отново ще дойде времето на лудите глави, времето, в което младите ще започнат да учат старите на свобода”.

Според Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботйов” не трябва само в празнични дни да си спомняме за великите личности в нашата история, те трябва да бъдат в сърцата и душите ни в ежедневието ни.

Десетки граждани се събраха пред паметника на националния герой в Борисовата градина, за да отдадат своята почит към поета-революционер. Водещ на тържеството беше актьорът Мариус Донкин, а хор "България" с диригент Валентин Бобевски изпя едни от най-емблематичните песни по Ботеви стихове. От името на президента Росен Плевнелиев бе прочетен поздравителен адрес. На събитието присъстваха Тодор Танев, министър на образованието, Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието, заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, заместник-кметът по култура Тодор Чобанов, ученици от столични училища, носещи името на революционера. Националната гвардейска част поднесе венци от президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова,Министерство на образованието, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерство на туризма, Фондация „ Христо Ботйов”, от началника на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, БЧК, Съюза на тракийските дружества, НС „Съединение”, проект „Независимата България”, ПП НФСБ и фондация „Човещина”.

Репортаж от честването на 168-тата годишнина от рождението на Христо Ботйов в Борисовата градина в София, може да видите тук: http://www.tvevropa.com/bg/video_news/bulgaria/view/113349.

 
 
   Топ 100