Творчество Жизнен път Ботевата чета Галерия Библиография Конкурс за химн
 
Начало

Карта на сайта

Принт

Над 5000 души разгледаха изложбата „Безсмъртието на българския дух” в Народното събрание

20 февруари 2016

Над 5000 души, предимно млади хора, ученици и деца, разгледаха изложбата „Безсмъртието на българския дух”, посветена на 140 годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботйов и неговата чета и 143 години от обесването на Васил Левски, която е подредена в кулоарите на Народното събрание, в Деня на отворени врати на законодателната институция. Председателят на парламента Цецка Цачева благодари на председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов” Боян Ботйов и на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев за усилията, които те полагат, за да могат децата да израстват с патриотичната тема, да познават историята и да търсят будителите днес. Вярвам, че бъдещето на нашата държава е в ръцете на децата, те трябва много да се готвят, да четат, да знаят и много истински да обичат Родината си, заяви още г-жа Цачева.

Българското Възраждане свърза завинаги живота и съдбата на нашите национални герои Христо Ботев и Васил Левски, каза при откриването на изложбата „Безсмъртието на българския дух” Боян Ботйов. Наш дълг е да пазим този дух и завети на нашите предци, тъй като за всеки народ се съди и по това, как чества и почита символите на своята история, посочи още той.

Личният джобен часовник на Христо Ботйов, оригиналното писмо на поета до семейството му, документи и снимки на войводата и негови близки, преводът от руски на драмата „Кремуций Корд” от 1875 г., са част от общата експозиция, посветена на 140 годишнината от Априлската епопея. Сред експонатите са и косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета на Георги Бенковски.

Изложбата е част от проявите, свързани със 140-годишнината от подвига на Христо Ботйов и неговата чета, под патронажа на Председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.